Симона Златкова

Казвам се Симона Златкова и съм студент по икономика в Американския университет в Благоевград. Освен от икономика се интересувам и от финанси, маркетинг и математика. В перспектива смятам да се занимавам с бизнес и финансов мениджмънт.
Мой ментор беше Иван Такев, който е пример за това за това как трябва да се държи всеки един успял човек. При първата ми среща с него, която се състоя в Българската фондова борса, той ми предложи да направя стаж при тях. През януари бях на стаж там като основната ми задача беше свързана с проучване на фондовите борси в Европа, анализ на техните услуги и изготвяне на предложение за програмно развитие на дейността на БФБ, основано на проведеното проучване.
В рамките на стажа имах удоволствието да се запозная и работя рамо до рамо с едни от най-добрите специалисти в сферата на финансите в страната. Освен професионалните знания, които натрупах по време на стажа, развих и множество личностни качества благодарение на хората, с които работих. С всички бъдещи участници в проекта бих споделила eдно от нещата, в които вярвам, а това е, че в живота можеш да печелиш хиляди неща, но това, което се печели най-трудно е състезанието със самия теб. Искам да пожелая на всички участници в проекта да излязат като победители от това състезание.Виктор Стоянов

Казвам се Виктор Стоянов и съм студент в университета „Бокони“ в Милано. Следвам магистърска степен „Икономика и мениджмънт на иновациите и технологиите“. В момента пиша от Австралия и по-конкретно от Мелбърн, където съм на обменна програма за един семестър към университета „Монаш“, който е сред водещите тук за бизнес специалности. След завършването ми ще започна работа като консултант в дубайския офис на Boston Consulting Group (BCG).
Когато чух за Менторс БГ от един от създателите му, реших, че това е невероятна възможност да се свържа и опозная професионалист, който е постигнал точно това, което и аз целя в професионален план, при това човек със същите корени! Честно казано, до този момент не знаех, че има българи работещи в BCG и не можех да пропусна тази възможност. Мисля, че кандидатствах още на следващия ден.
Мотивацията ми да се включва в програмата на Менторс БГ може да се раздели на две части. От една страна това е желанието ми да науча повече за професията, която искам да работя и какво търсят водещите фирми. От друга, това е възможността да си партнирам с личност с невероятен опит по проект с обществена цел.
Голям принос за успеха с офертата от Boston Consulting Group се дължи на Менторс БГ и на моя ментор Цветан Найденов. С г-н Найденов разговаряхме по всичко от това какво мога да очаквам от консултантската професия, офиса на BCG в Дубай, през резюмета, мотивационните писма и подготовката за интервюта. Г-н Найденов надмина очакванията ми като редовно успяваше да ми отдели време от плътната си програма за съвети, мнения, а дори и симулация на истинско consulting case интервю. Смея да твърдя, че след прекараното време заедно се сприятелихме и поддържаме контакт и днес.
Бих посъветвал настоящите участници да се опитат да извлекат максималното от своя ментор. Те са там и дават времето си, защото искат да ви помогнат, но вие сте тези, които трябва да сте проактивни. Ценете времето им и бъдете подготвени, колкото сте по-подготвени с конкретни идеи и въпроси, толкова по-продуктивни ще сте. С други думи, пишете си домашното. И най-важното - забавлявайте се. Ако се окажете в същия град, излезте на кафе, на обяд, опознайте се.
Успех!